02.12.2013 18:00 - 19:00


Sú vegáni lepší v posteli? Online odpovie Tereza Vandrovcová

Host: Tereza Vandrovcová

Autor: Zdenka Loučková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Online rozhovor

V čom je vegánstvo dobré? Je rozšírené aj v Českej republike? Nepovažujete ho len za súčasný boom? Prečo ste sa rozhodli urobiť projekt "50 dôvodov prečo com vegánom"? Na otázky ohľadne vegánstva v Českej republike, ale aj spomínaného projektu odpovie Tereza Vandrovcová z portálu soucitne. Svojimi otázkami môžete prispieť pondelok 2.12. od 18:00 do 19:00 na online diskusii tu.

Portál soucitne vypustil začiatkom novembra video "50 dôvodov prečo som vegánom". V odpovediach sa objavili napríklad pretože nechcem vyrásť na smrti iných" alebo "pretože vegáni sú najlepší (v posteli)". Premiéru malo na Svetový deň vegánstva, piatok 1. novembra. Na základe prejaveného záujmu budú v projekte pokračovať a časom ho zopakujú. Uvažuje sa o dni, kedy bude Veggie parade, teda 21. júna budúceho roku. Ľudia posielali videá so svojim dôvodom, prečo sa stali vegánmi a z nich vybrali na facebookových stránkach soucitne.cz 50 najlepších a najoriginálnejších dôvodov, ktoré sa objavili vo videu na youtube.

Václav | klacky.pod.nohama@seznam.cz Dobrý den, nejsem vegetarián ani vegan, maso a mléčné výrobky mám rád. Nicméně mám ve svém okolí kamarády, kteří se právě veganským způsobem stravují. Jejich iniciativu podporuji, ale jednu věc mi přijde přehnaná: Tvrdí, že nemohou jíst mléčné výrobky ani ze soukromých venkovských farem, protože člověk nikdy neví, v jakých podmínkách jsou zvířata chována. Jaký je váš názor? Děkuji.
Václav | klacky.pod.nohama@seznam.cz Dobrý den, nejsem vegetarián ani vegan, maso a mléčné výrobky mám rád. Nicméně mám ve svém okolí kamarády, kteří se právě veganským způsobem stravují. Jejich iniciativu podporuji, ale jednu věc mi přijde přehnaná: Tvrdí, že nemohou jíst mléčné výrobky ani ze soukromých venkovských farem, protože člověk nikdy neví, v jakých podmínkách jsou zvířata chována. Jaký je váš názor? Děkuji.
Mirka Malaníková | mm@melanie.cz Dobrý den Terezko, zamýšlíte nějakou osvětu i do škol? Jsem matka 13 veganky (celá rodina jsme veg) a je velmi těžké zajistit její stravování (stravuje se většinou doma, pokud není náhodou nějaký salátek...). Informovanost dětí je nulová a jídelníček ve školní jídelně naprosto tragický (maso a UHO, občas něco z mouky atd.). Zdraví Mirka Dobrý den, s ostatními aktivisty zvažujeme rozsáhlejší informační kampaň - ne sice ve školách, ale mezi lékaři, protože ti jsou klíčovým zdrojem různých obav rodičů. Prosazování alternativ ve školách se velmi věnuje právnička Zuzana Candigliota (sama matka 8letého veganského dítěte) - doporučila bych se na ní obrátit a prodiskutovat své možnosti. Já bohužel tuto zkušenost zatím nemám.
Martina Landergott | martina.landergott@axa-partner.cz Pani doktorko, prosim,můžete mi říci, co veganům může chybět ve stravě oproti masožravcům a jak si to doplňujete ? Zdravím, zvýšená pozornost by měla být věnována příjmu vitaminu B12, vitaminu D, jódu, selenu a omega-3-mastných kyselin. Je dobré si zajistit spolehlivý suplement vitamínu B12 (např. ve formě Veg1) a ostatní látky lze snadno zajistit z potravy či jiných zdrojů. Pro rychlý přehled, kde kterou živinu naleznete, doporučuji článek http://soucitne.cz/ziviny-jejich-zdroje
Martina Landergott | martina.landergott@axa-partner.cz Pani doktorko, prosim,můžete mi říci, co veganům může chybět ve stravě oproti masožravcům a jak si to doplňujete ?
Hana Florianová | hana.florian@gmail.cz Dobrý den. Zajímalo by mě, jak se člověk z všežravce stane veganem. Předpokládám, že je to postupný proces. Co je na tom nejtěžší? Co u vás bylo impulsem pro to stát se vegankou? Dobrý den, pro někoho to je ráz na ráz, ale pro mě to byl velmi pozvolný proces. Nejprve jsem ve 14 letech přestala jíst savce, neboť mi to přišlo kanibalské, později, když mi bylo 18 a umřel mi pes, který mě doprovázel celé dětství, tak to byl pro mě zlomový moment, kdy jsem se stala vegetariánkou. Najednou mi došlo, že je absurdní truchlit nad jedním zvířetem a zároveň zabíjet desítky a stovky dalších, podobně vnímavých... Vegankou jsem se stala až po 10 letech vegetariánství, kdy mi došlo, že život mléčných a vaječných zvířat končí na stejných jatkách jako těch masných a také jsem zjistila, že mi to přestává chybět. Měla jsem už dostatek jiných alternativ a nebyl k tomu důvod.
Jana | lesojanka@gmail.com Zdravím, proč být veganem a nestačí být "jenom" vegetariánem? Narážím hlavně na dnešní možnosti v oblasti bio mléka a vajec. Zdravím, problém je v tom, že pokud člověku nevadí bio mléko a bio vejce, pak by mu nemělo vadit ani bio-maso, neboť všechna zvířata (i v biozemědělství) končí na jatkách. Když srovnáme život masné a mléčné krávy, tak zjistíme, že ta masná se má mnohem více, je např. na pastvinách, její tele s ní zůstává až 8 měsíců a pak jde na jatka. Mléčná kráva je neustále znovu oplodňována, je jí odebíráno tele, několikdár denně probíhá mechanické dojení a nakonec skončí na stejných jatkách jako její masná kolegyně. U nosnic je situace podobná - jednak je třeba, aby 50 % vylíhlých kohoutků bylo zabito, protože jsou to samečci a ve vaječném průmyslu (byť bio) pro ně není využití a nosnice (i když několikanásobně štastnější než slípka v kleci) končí na jatkách zrovna tak...
Andrea Hermanová | hermanova.a@gmail.com Dobrý večer! Mohla byste, prosím, doporučit nějakou knihu uvádějící argumenty pro a proti vivisekci v češtině nebo angličtině a nějakou pojednávající o cirkusech se zvířaty? Předem děkuji za odpověď! Dobrý večer, v češtině bohužel žádnou neznám (pro základní přehled je možné využít web Svobody zvířat nebo Different life), ale v angličtině doporučuji knihu Animal Experimentation (Opposing Viewpoints) od Davida M. Haugena - jsou tam argumenty pro a proti a člověk může sám posoudit, které jsou relevantnější. S cirkusy bohužel neporadím.
Karolína Peřestá | karolina.peresta@gmail.com Jak vypadají veganské Vánoce? Chci říct, že obvykle jsou Vánoce svátky plné hodování, tak mě zajímá, jak si to kompenzují ti, co nejí živočišné produkty :-) Veganské Vánoce jsou také plné hodování. Dělávám bramborový salát se sojanézou a jako přílohu mám několik variant (na vše najdete recept na mém webu soucitne.cz v sekci Vánoce) např. hlívu obalenou v mořské řase, kapr ovesný (karboš z ovesných vloček) nebo smažené sojové řízečky. Dobrý je ale i obyčejný obalovaný smažený celer.
Václav | klacky.pod.nohama@seznam.cz Dobrý den, nejsem vegetarián ani vegan, maso a mléčné výrobky mám rád. Nicméně mám ve svém okolí kamarády, kteří se právě veganským způsobem stravují. Jejich iniciativu podporuji, ale jednu věc mi přijde přehnaná: Tvrdí, že nemohou jíst mléčné výrobky ani ze soukromých venkovských farem, protože člověk nikdy neví, v jakých podmínkách jsou zvířata chována. Jaký je váš názor? Děkuji. Také nejím mléčné výrobky ani ze soukromých venkovských farem, ale nikoliv kvůli životním podmínkám těchto zvířat (které skutečně mohou být harmonické někde na louce), ale kvůli procedurám, které jsou s produkcí mléka spojené. Konkrétně se jedná o časný odstav telete od matky do 24h po porodu, umístění do invidiuálních boxů a jeho krmení náhražkami. Dále to, že kráva, které bylo tele odstaveno, je po 2 měsících znovu uměle inseminována jinak by jí klesala produkce mléka. Jelikož je téměř 10 měsíců březí, je de facto většinu svého života těhotná, ale své tele skoro neuvidí. A když je metabolicky vyčerpána, tak je cca po 4 letech poslána na jatka (stejný osud čeká i její telata).
Majkel | sisa.spambox@seznam.cz Jak dlouho jste veganka? Má to nějaký dopad na vaše zdraví? Prosím upřímně. Veganka jsem dva a půl roku, předtím jsem byla 10 let vegetariánka. Při přechodu na vegetariánství se mi dost zlepšila imunita (předtím jsem byla každou zimu nemocná s nekončící rýmou), ale nepřičítám to vyloučení masa, ale tomu, že jsem začala jíst pestřejší stravu. Po přechodu na veganství se mi zlepšil stav pleti a nehtů (zřejmě kvůli kalciovému paradoxu). Negativní dopady jsem nezaznamenala. Nedávno jsem byla na odběrech v nutriční poradně a vše bylo perfektní (jsem upřímná a ráda se podělím o svou zdravotní dokumentaci:)
Anna Trojanová | prisla.dirou.v.podlaze@seznam.cz Zdravím, zajímalo by mě, jak vnímáte současnou situaci ohledně povědomí o veganství v ČR, jestli se za posledních pár let něco změnilo k lepšímu/horšímu, a jestli (a jaké) vy osobně vidíte překážky v tom, aby se povědomí o veganství v pozitivním smyslu rozšiřovalo dále. Zdravím, myslím, že se situace rapidně zlepšuje a povědomí stoupá. Stačí se podívat na statistiky googlu u hesla "vegan" a je vidět strmý nárůst. Lidé to sice stále vnímají jako extrém nebo asketismus, ale alespoň s o tom začíná mluvit a to je důležitý krok k nějakému posunu. Už i dokonce na Nově se v jednom pořadu pravidelně vaří vegansky. Překážky vidím zejména v určitých stereotypech, které se objevují např. v médiích nebo v zastaralých představách většiny lékařů o nedostatečnosti veganství. V anglicky mluvících zemích však již došlo k obrácení diskursu a o tom, že dobře sestavená rostlinná strava je zdravá již pochybuje málokterý lékař. Věřím, že tento trend dojde i k nám.
Simona | Simba404@azet.sk Dobrý večer, chcela by som sa Vás spýtať či je ťažké byť vegánom v ČR a či je na trhu dosť vegánskych produktov alebo si ich objednávate zo zahraničia? ďakujem za odpoveď. Dobrý večer, veganom v ČR už není vůbec těžké (zvláště ve velkých městech jako je Praha či Brno). Stále narůstá počet zdravých výživ s vegans urovinami, ale dokonce se již rostlinná mléka, tofu a jiné výrobky již objevují i v supermarketech (např. Billa, Tesco..), a dalším výborným zdrojem, který je skoro v každém městě je DM drogerie apod. A co člověk nesežene tam, tak lze objednat online. Ale lze vystačit i z běžných surovin s luštěninami, těstovinami, rýží, vlastnoručně vyrobeným ovesným mlékem atd.
David Rozsíval | rozsival.gjkt@seznam.cz Proč podle Vás veganství a vegetariánství způsobuje spoustě lidí stále osypky (nemyslím jenom "nejíst maso", ale tak pochopit proč to někdo dělá)? A ovlivňuje Váš názor na osobnost člověka fakt, jestli jí jenom rostlinnou stravu nebo ne? Myslím, že tyto způsoby stravování někteří lidé berou jako útok na svůj vlastní způsob stravování, protože pak cítí potřebu svou konzumaci masa nějak obhajovat. Co se týká mého názoru na charakter ostatních lidí, tak si nemyslím, že by masojedi byli nějak horší, ale spíše je vnímám jako méně informované... Samozřejmě to neplatí o macho typech, kteří se v utrpení zvířat vyžívají...
Zdenka Loučková | zdenkalouckova@gmail.com Chcem privítat nášho hosta a zahajujem diskusiu. ožete sa pýtat. Díky :)