15.04.2014 19:32


Blíží se Zelený čtvrtek a s ním i zelené pivo

Autor: Jurák Jan | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Velikonoce jsou jedním z nejdůležetějších křesťanských svátků v roce, se kterým je spojeno mnoho zvyků. Dříve se dodržovaly především ty tradiční, jako bylo pečení velikonočních beránků, malování vajec nebo držení půstu. Doba se však změnila a především mezi mladými lidmi začínají vznikat nové tradice. Jednou z nich je, že na Zelený čtvrtek se chodí na zelené pivo. 

Zelené pivo v pivovaru Starobrno

Brno - Zelený čtvrtek doslova klepe na dveře a už pozítří si lidé mohou pochutnat nejen na tradičním špenátu, ale i na zeleném pivu. Tuto tradici na našem území v roce 2006 započal tehdejší vrchní sládek brněnského pivovaru Starobno Petr Hauskrecht. Zatímco před devíti lety se uvařilo pouze osmdesát hektolitrů zeleného moku, v letošním roce už to bude 4 600 hektolitrů. „Prvních 3 000 hektolitrů putovalo do sudů první dubnový týden, zbylých 1 600 pak o týden později. Pivo se jako každoročně rozveze do všech koutů Moravy i Čech, aby všichni jeho milovníci zelené půllitry pozvedli přesně na velikonoční Zelený čtvrtek,“ uvedla mluvčí pivovaru Starobrno Kateřina Beute.

Aby se takový objem piva stihl uvařit včas, musí se začít několik měsíců dopředu. V letošním roce tak započala výroba tohoto netradičního piva už na začátku února. „Zeleného piva bychom jistě prodali i více, chceme však, aby zůstalo skutečně exkluzivním speciálem určeným ke konzumaci u příležitosti Zeleného čtvrtku a nanejvýš pár dní po něm. Tomu odpovídá i jeho uvařené množství,“ prozradila Beute. Přestože se jedná už o devátý rok, kdy se tento speciál vaří, receptura se za tu dobu ani jednou neměnila.

„Třináctistupňové Zelené pivo se vyrábí z kvalitní vody, jakostního moravského ječného sladu, žateckého chmele i chmelového extraktu. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty podle originální receptury. Už během varu se do piva přidává bylinný výluh obsahující několik druhů bylin (například kopřiva). Po přidání kvasnic z vlastního kmene pivo kvasí po dobu osmi dnů a poté několik týdnů při teplotě jednoho stupně Celsia zraje. Nakonec se Zelené pivo přefiltruje, přidá se do něj likér a stočí do sudů,“ řekl současný vrchní sládek Milan Schramm, který převzal tajemství výroby od předešlého sládka Petra Hauskrechta. Právě závěrečné přidávání likéru je zahaleno největším tajemstvím. Pouze tři lidé na světě znají tajemství přesného složení přísad, jako je bylinný výluh a likér. Charakteristická barva piva, je pak způsobena právě díky těmto dvěma přísadám. Zelené pivo se každoročně těší velkému zájmu. „Rozhodně se chystám pivo ochutnat. Chodím na něj každoročně," uvedl student Masarykovy univerzity Václav Uhlíř. 

Klíčová slova: zelené pivo, Velikonoce, Brno

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.