17.05.2019 22:00
Humr i pštros. Festival burgerů nabízí návštěvníkům nezvyklé speciality
Autor: Jan Boháč | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství
Vůně grilovaného masa a sýra se od pátečního dopoledne line okolím brněnského nákupního centra Vaňkovka. Návštěvníci tam mohou ochutnat burgery mnoha netradičních příchutí, ale také osvědčenou klasiku.
Brno – U obchodního centra Vaňkovka začal v pátek dopoledne již několikátý ročník Burger Street Festivalu. Své kuchařské umění na něm představují pracovníci 21 restaurací a podniků, které se specializují na tento americký pokrm. Každý z nich nabízí několik vlastních receptů, mezi nimiž většinou nechybí kombinace hovězího masa a sýra. I u těchto burgerů se však jednotliví kuchaři snažili odlišit od konkurence třeba použitím jiného druhu sýra, netradiční bulky nebo trhaného masa.
Návštěvníci ale mají možnost ochutnat i mnoho specialit, jako například burger s masem pštrosím, jehněčím, nebo dokonce s humrem. Další specialitou je také burger s lanýžem nebo s pastrami, co je nakládané uzené hovězí hrudí. „Přišla jsem na festival právě kvůli těmto specialitám, které člověk běžně nemůže ochutnat. Nejvíce mi zatím chutnalo pastrami,“ řekla jedna z návštěvnic Lucie Krejčí. V nabídce jsou ale i burgery vhodné pro vegetariány a vegany, které místo masa obsahují například kozí sýr, grilovaný hermelín nebo červenou řepu.
Kromě hlavních použitých ingrediencí se burgery liší také dalšími surovinami. Mezi ty netradiční patří třeba ananas, pálivé papričky jalapeňos, guacamole, majonéza s příchutí whisky nebo javorový sirup. A pokud by se už někdo burgerů přejedl, má možnost ochutnat i jiné slané speciality, jako například belgické hranolky, americké hot-dogy a slaninová zmrzlina. Lidé, kteří naopak preferují sladká jídla, si mohou vybrat třeba vafle, rolovanou zmrzlinu, nebo sladké tortilly.
Návštěvnost festivalu se zatím každým rokem zvyšovala, i proto jsou kuchaři připraveni nachystat velké množství porcí. „Počítáme s tím, že za celý víkend prodáme přes 700 kusů,“ uvedl kuchař ze stánku Kaiser Franz.
Cena degustačních porcí se většinou pohybuje od 100 do 140 korun, některé speciality jsou mírně dražší. Výjimkou je pak burger z humřího masa, který stojí více než 300 korun. Za každý zakoupený kus dostanou návštěvníci hlasovací lístek, který mohou u stánku s informacemi odevzdat, pokud jim chutnal. Na konci festivalu budou nejlepší burgery oceněny. Zájemci mohou akci navštívit až do nedělního večera.
Klíčová slova: burger, festival, maso, Vaňkovka
Fotogalerie
Hodnocení příspěvku
1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)
Vkladání nových komentářů skončilo.
AUTOR
Jan Boháč
Zobrazeno 381×
Hodnocení 2.8 z 5
NEJČTENĚJŠÍ
Upoutávka: Online rozhovor se Zvědátory Martinem Rotou a Patrikem Kořenářem
Jiří Kašpárek
Zobrazeno 1877×
17. 10. 2019 16:28
Chtěl jsem své poznatky dát vědět světu, vypráví zakladatel instagramového profilu Kam v Brně
Kateřina Neumannová
Zobrazeno 1452×
16. 10. 2019 12:36
Studenti stavěli mosty ze špejlí. Vítězný unesl osm kilo
Jiří Kašpárek
Zobrazeno 914×
08. 10. 2019 21:14
NEJNOVĚJŠÍ
V případu vraždy na chudobínské faře hrál ústřední roli pervitin
11. 12. 2019 14:44
Ještědský SkyRace nohama pražského začátečníka: Pot, křeče a rumy
11. 12. 2019 10:19
Kouření u dětí způsobuje leukémii, říká lékařka Irena Opletalová
10. 12. 2019 19:58
Ústavní soud zrušil rozhodnutí pražských soudů ohledně neoprávněné vazby osmi Tchajwanců
10. 12. 2019 13:03
Prodat cigarety dětem? V Brně žádný problém, odhalil test Stisku
10. 12. 2019 08:39