28.04.2019 15:42


Káva provoněla Brno, degustátory spojil festival The Filter

Autor: Lucie Kohoutková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Třetí ročník kávového festivalu přilákal v sobotu na rektorát Vysokého učení technického stovky příznivců kávy. V rámci akce The Filter se mohli zúčastnit přednášek, workshopů i ochutnávek. Kávoví znalci soutěžili v degustaci. Výherci zamíří na mistrovství světa v Berlíně.

Degustační festival The Filter. Foto: Lucie Kohoutková

Brno – Nejlepší baristé se utkali na mistrovství České republiky v degustaci kávy. Soutěž Czech Cup Tasters Championship 2019 byla součástí sobotního festivalu The Filter v Brně. Degustovalo také více než čtyři sta návštěvníků. Ti mohli v prostorách rektorátu Vysokého učení technického zkoušet výběrové kávy, vína, piva i čokolády. Třetí ročník festivalu vznikl za spolupráce Spolku výběrové kávy s brněnskými pražírnami Rebelbean a Rusty Nails Coffee. „Návštěvnost je nižší než v předešlých letech, protože jsme na plánování měli méně času kvůli pořádání mistrovství,“ uvedl organizátor a spolumajitel pražírny Rebelbean Jan Špalek.

Výherce mistrovství bude v červnu reprezentovat Česko na světové soutěži v Berlíně. Degustátoři v několika kolech museli odhalit, který vzorek z řady mezi ostatní nepatří. „Rozdíly jsou například v krajině původu. Káva z Etiopie má jahodový a čokoládový nádech. Z Keni zase květnatý a rybízový,“ vysvětlila organizátorka Alica Bánszka z pražírny Rusty Nails Coffee. Podle ní mají šanci lidé s vytrénovanou chutí, jako someliéři nebo kuchaři. „Chuťové pohárky trénuji od podzimu. Nikdy jsem na podobné soutěži nebyla, takže jsem lehce nervózní,“ přiznala soutěžící Štěpánka Šustrová, která postoupila do finále.

Na festivalu návštěvníci ochutnávali nápoje ze dvou espresso a čtyř brew barů, kde se káva připravuje filtrací. Poprvé svou kávu představil například Jiří Giesel ze šumperské pražírny Jesen. „Snažili jsme se pozvat lidi, kteří nás zaujali a mají dobře nakročeno v podnikání. Česko je s kvalitou kávy na velmi vysoké úrovni,“ komentovala Bánszka. Prohlubovat znalosti může každý. Začátečníkům pomůže například vedení degustačního deníku. „Je to pomůcka pro pochopení vlastní chuti. Když ji restrukturujeme, naučíme se kávu i posuzovat,“ vysvětlil pivní degustátor Matěj Gryc.

Kromě soutěže a ochutnávek se návštěvníci mohli zúčastnit čtyř přednášek. O novinkách v gastronomii a barmanství přednášel Jan Urban. „Trendem letošního roku je hmyz. Používají se vosy, cvrčci i sarančata. Populární jsou zatím především v Rusku a na severu Evropy,“ prozradil Urban, který posluchačům nabízel smažené červy v čokoládě. Dále přednášeli baristé Tomáš Nossek, Adrián Krišák a Veronika Kecskesová. „Jako laik se chci o kávě dozvědět víc. Nejvíce mi dnes chutnala káva Keňa z brněnské pražírny Fiftybeans. Zajímavá byla přednáška o produkci kávy v Panamě,“ svěřil se návštěvník Jakub Šperka.

Největší evropskou show pro příznivce kávy je World of Coffee v Berlíně. Každý rok ji navštíví přes deset tisíc lidí. Stejně jako české mistrovství i tato akce spadá pod světovou organizaci Specialty Coffee Association, která se snaží rozvíjet komunitu kávových znalců. Nejnavštěvovanější tuzemskou exhibicí je Prague Coffee Festival, který pravidelně hostí přes tisíc zájemců. Osmý ročník plánují pořadatelé na konec letošního roku.

Klíčová slova: káva, festival, The Filter, degustace

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.