23.11.2011 08:31


Kouření v restauracích je příliš rizikový špás

Autor: Jana Tomalová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Publicistika

Od roku 2014 by se mohlo prostředí českých restaurací zásadně změnit. Pomůže někomu novela zákona Borise Šťastného o zákazu kouření ve veřejných prostorách? Má více příznivců čistý vzduch, nebo společenský zvyk?

Idylka obědového menu nebo lépe večerního piva s cigaretkou českým kuřákům skončí na samém začátku roku 2014. Téhož dne začnou být všechny restaurace přístupné dětem, těhotným ženám, astmatikům a dalším osobám s dýchacími problémy. Do restaurace zavítají i ti, kterým cigaretový a jiný kouř zkrátka vadí a nechtějí se vystavovat rizikům pasivního kouření. Toho dne doručí pošťák mnohým soudům žalobu pro nadměrné zasahování státu do soukromého podnikatelského sektoru. Tolik říká křišťálová koule. Ale jestli novela zákona o kouření na veřejných prostorách Borise Šťastného vstoupí v platnost nebo ne, o tom ona i karty mlčí.

Je zajímavé, jak širokou podporu dokáže získat prachsprostý zlozvyk jakým je kouření. Že nekuřácké podniky stejně krachují, i když už nějakou dobu v naší zemi existují. Kouření v restauracích a hospodách tu bylo vždycky. Mají pravdu. Tyto argumenty však nepovažuji za relevantní. Nekuřácké restaurace krachují proto, že ti, kteří nekuřácké veřejné prostory skutečně potřebují, tedy děti, těhotné ženy a starší osoby, většinou na chození do podobných podniků nemají časové nebo finanční kapacity. Ostatní už si zvykli, málokdo řeší při návštěvě restaurace s kolegou kuřákem, že by radši šel jinam. A stále prostředí stravovacího zařízení netvoří jen cigaretový kouř, ale mnohé jiné aspekty, jako třeba styl, výzdoba nebo obsluha. Přesto tam, kde zákaz kouření tohoto typu už delší dobu platí, mám na mysli Skandinávské země, způsobil plošné zvýšení tržby. Jak je to možné?Autorka článku Jana Tomalová. Foto: Tomáš Sirý

Lidé v nezakouřeném prostoru posedí déle, vypijí, snědí a samozřejmě utratí více. Klientská základna se rozšíří. Kuřáci nemají kam jinam jít a nekuřáci, který by jinak zakouřený podnik nenavštívili, za čistým vzduchem přijdou. Zaměstnanci hostinců mohou také volněji dýchat a vyhnout se nepříjemnému štípání v očích a zaneseným plicím.           

Osobně mi jako nekuřákovi zakouřené restaurace vadí. Místnosti, kde je mlha tak hustá, že by se dala krájet a dýchání je možné jen chvíli, mě nijak nepřitahují. Ani oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky moc nepomohly. Vzduch se bohužel neřídí tím, kam člověk postavil dveře. Navíc není příjemné doma větrat všechno oblečení a mýt si načichlé vlasy po každé návštěvě zakouřené restaurace. Kuřáka od nekuřáka po půlhodině posezení v zasmrádlé restauraci nelze rozeznat, bohužel. A není už toho podivného smradu, smogu, kouře a vzdušných nečistot kolem nás dost?

Osvěta o škodlivosti jak aktivního tak pasivního kouření, už prošla snad všemi komunikačními kanály české společnosti. Všichni to víme a dál kuřáky tiše tolerujeme. Připadá mi to nesmyslné. Když si někdo kouše nehty nebo se šťourá v nose a nemůže si pomoct, taky to není důvod legalizovat šťourání v nose v restauracích. Pach cigaretového kouře ale může znechutit jídlo stejným způsobem. 

Můžeme se tvářit, že kouření je normální věc, která patří k životu. Pravdou bohužel zůstává, že cigarety jsou jediné spotřební zboží, které, je-li užíváno podle návodu, způsobuje smrt. Milí kuřáci, zahrádky restaurací a jiná místa na vás čekají, využívejte jich ke své spokojenosti.

 

Druhý názor k tématu kouření v restauracích: Nekuřákům vstup zakázán

Reakce Mojmíra Vlašína: Polemika: Kuřákům odskočení povoleno

Klíčová slova: kouření, Boris Šťastný

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.

Přehled komentářů

Pivomil Obecný | 14. 12. 2011, 23:35
Zakažte kouření v restauracích a hospodách a krachnou nejen restaurace ale i pivovary... papááá zákone:) navíc mají ty prasata z cigeret takové prachy že to nepovolí už jen proto že v právě v těchto zařízeních se vykouří nejvíce cigeret = $$$$$$$$$$