01.03.2014 14:13


Lidé často tvrdí, že to na ně kouká, říká hmyzí šéfkuchař

Autor: Betáková Dominika | Kurz: Stisk | Kategorie: Publicistika

Hmyz, jako doplněk stravy se mezi lidmi těší velké popularitě, což dokazuje i velká účast veřejnosti na pravidelných hmyzích večerech, které organizuje arabsko-indická restaurace Klub cestovatelů v Brně. 

Hmyzím šéfkuchařem v arabsko-indickej restauraci je Milan Václavík, který se entomofágii, neboli využívání hmyzu jako potravy, věnuje od roku 2011 pod přímým vedením prvního hmyzího šéfkuchaře v České republice, Petra Ocknechta. Za jídlem cestuje i do exotických krajin, přednáší pro školy o netradičním jídle, píše články o etnokuchyních a pořádá multikulturní programy pro mládež zaměřené na kurzy vaření arabské a indické kuchyně. Proč se věnuje právě hmyzu, jak se k tomu dostal, a jak reagují lidé na takový gastronomický zážitek?

Jak vznikla myšlenka pravidelného Velkého hmyzího večera?

Myšlenka hmyzích show v Klubu cestovatelů vznikla na základě velkého zájmu ze strany návštěvníků. Hmyzí pochoutky se v poslední době čím dál častěji stávají středem zájmu veřejnosti a jejich popularita roste. To jak z důvodů pouhého exotického zpestření jídelníčku, nebo díky čím dál větší osvětě o prospěšnosti  pojídání hmyzu.

Kdybyste měl zhodnotit účast na těchto show v Brně a v Praze, mají lidé o něco tak exotického zájem?

Zájem je veliký napříč celým spektrem nejrůznějších lidí. Snažíme se na akcíchvyzdvihnout nutriční a výživové hodnoty hmyzu a představit hmyz jako alternativní doplněk stravy. Pro návštěvníky je to často první zkušenost s entomofágií.

Cvrčci na másle. Foto: Dominika Betáková

Proč vás zaujalo právě vaření hmyzích specialit a jak jste se k tomu dostal?

Povoláním jsem kuchař a věnuji se exotickým kuchyním, převážně pak indickým a arabským jídlům. Hmyz se konzumuje napříč celým světem kromě Evropy a tudíž je u nás exotickým gurmánským zážitkem. Tak mě nadchla myšlenka pojídání hmyzu.

Jaké výhody má konzumace hmyzu pro lidský organizmus?

Výhod je dlouhý seznam. Důležité je však říct, že my v Evropě netrpíme hladem, tudíž nehledáme alternativní doplňky stravy. Ale například velkým výmluvným faktorem je voda. Na jednu jedinou krávu se denně spotřebuje až sto padesát litrů vody. Hmyz má tu výhodu, že se nemusí napájet, protože většinu vody přijímá  z potravy. Stejně tak můžeme vypíchnout třeba nenáročnost chování hmyzu na rozlohu a další pro planetu všeobecně přínosné faktory, pokud bychom se zajímali o ekologické a etické výhody. Pro člověka je to pak lehce dostupným zdrojem kvalitních bílkovin. Jedná se až o osmdesát procent z hmotnosti těla hmyzu. Některé druhy jsou i velmi bohaté na tuky, což může v zemích, kde lidé trpí podvýživou, značně zlepšit situaci. Dalším prospěšným faktorem na lidský organismus je například to, že schránka hmyzu je pro lidský organismus nestravitelná. Proto plní ve střevech stejnou funkci jako například otruby. A to, že vám odírá stěny tlustého střeva a tím je čistí. Dále stojí za zmínku omega 3,6,9 mastné kyseliny, stopové prvky, vitamíny a vše, co lidské tělo ke správnému fungování potřebuje. Jedinou bariéru, která by vás mohla od konzumace odradit, je pak alergie na mořské plody. Hmyz obsahuje látku chitin, což je látka obsažená například v krevetách a  krabech.

S jakými reakcemi lidí se setkáváte, když poprvé ochutnají hmyz?

Reakce jsou téměř  stejné. Lidé mají k hmyzu často lehký odpor, kvůli jeho vzhledu a tomu, že mají hmyz zaškatulkovaný jako škůdce a něco, co se nejí, naopak je potřeba se toho zbavit. Lidské tělo je ale něco jako motor a motor potřebuje benzín. Potrava  pro něj tím benzínem je. Úhledně nakrájený steak na talíři je jen výsledkem práce kuchaře. Nikdo se nezamýšlí nad tím, že maso neroste zabalené v plastikové folii na stromě, ale že to bylo živé zvíře. A například prasata nežijí v moc voňavých podmínkách. Ale to konečný strávník nevidí, nebo nechce vidět. U hmyzu je tomu však jinak. Připravujeme na našich show hmyzí pochoutky z živého - tudíž zdravého hmyzu a lidé mají možnost celou přípravu sledovat na vlastní oči. Kdybyste zákazníkovi v restauraci ke stolu přivedli živé prase, asi by nepokračoval v konzumaci vepřové krkovičky, na které si do té doby pochutnával. Tím se dostáváme k otázce předsudků v našich stravovacích návycích. Často lidé říkají, že to na ně kouká, že to má nožičky a že se jim to určitě bude hýbat v žaludku. S oblibou pak odpovídám, nepřemýšlejte nad tím, co jíte, ale jak to chutná. A po prvním soustu skoro vždy všichni přikyvují, jak je to dobré a těší se na další chuťové zážitky. Překonali první bariéru a dále už pouze srovnávají  odlišné chutě rozličného  hmyzu. Nad tím, že to na ně kouká, se pak už málokdy pozastavují.

Opečený šváb. Foto: Dominika Betáková

Myslíte, že je možné, že jednou bude v České republice hmyz uznaný jako potravina, jak tomu je v některých státech Evropy?

Doufám, že ano. Než se tak ale stane, čeká vědce ještě kus práce, jako je důkladné zmapování, který hmyz je jedlý, jak se bude uchovávat v kuchyních a další administrativní věci.

Kdyby se někdo rozhodl připravit si takovou hmyzí specialitu doma, kde může dostat takový hmyz? Jaký druh použít a jak náročná je příprava?

Rozhodně se nedoporučuje vyběhnout do lesa a nasbírat si večeři sám venku. Jednak nevíte, jestli například louka, kde se broučci živili, nebyla předtím postříkána, nebo třeba který druh je jedlý a který ne. Volně žijící švábi na sobě pak můžou mít třeba spory tasemnice a tak dále. Nejlepší je zajít do zverimexu, nebo kontaktovat nějakého chovatele ve vašem okolí a nakoupit hmyz u něj. Poté hmyz necháte tři dny vyhladovět, aby se pročistil obsah střev a následně ho můžete hodit na pánvičku. Co do chuti, nejraději mám cvrčky, nebo sarančata stěhovavá. Když je griluji, voní mi vždy po sojové omáčce. Příprava je pak velmi jednoduchá. Hmyz usmrtíte ve vařící vodě a poté jej opražíte na pánvičce. Kombinování s dalšíma surovinami je pak už čistě jen na vaší kuchařské fantazii.

Klíčová slova: exotika, jídlo, hmyz, gastronomie, vaření

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.