06.11.2014 20:49


Na střechu brněnského hotelu International se nastěhují včely

Autor: Zuzana Richtrová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Po vzoru zahraničních konkurentů se vedení brněnského hotelu International rozhodlo instalovat na střeše budovy včelí úly, které mají zajistit zásobu medu na celoroční provoz. V květnu příštího roku můžeme očekávat první medobraní a do budoucna je naplánováno až dvojnásobné rozšíření. Kromě využití v kuchyni chce totiž hotel nabízet med svým hostům jako originální suvenýr.

Brno – Nevšední projekt na výrobu vlastních zásob medu ve čtvrtek představilo vedení brněnského Hotelu International. S nápadem instalovat na střechu včelíny, které by medem zásobovaly hotelovou kuchyni, přišla již před dvěma lety sales manažerka hotelu Jana Zadražilová, která se inspirovala nápadem, jenž se už osvědčil například v New Yorku, Paříži či Londýně. „Chtěla jsem vytvořit něco, co by nás o trochu více spojilo s přírodou,“ vysvětlila.

Důchodkyně Marta Čížková, která bydlí nedaleko hotelu, má však z nových obyvatel trochu strach. „Nápad je to pěkný, ale třeba má vnučka je na včelí bodnutí alergická. Často ji beru na procházky kolem Špilberku a nejsem moc nadšená, že se teď riziko kontaktu se včelou mnohonásobně zvyšuje,“ vyjádřila své obavy. 

Martin Linger z Českého svazu včelařů však oponuje, že pokud je včel rozumné množství a nedochází k neplánovanému rojení, neměl by nastat žádný problém. „Včely byly dlouho vnímány kvůli způsobování různých alergií velmi negativně a byly z měst vytlačovány, nyní je ale trend přesně opačný,“ vysvětlil. Jeho slova potvrzují i zkušenosti hotelu Waldorf Astoria v New Yorku, který ředitel hotelu Michal Řičánek navštívil, než se do projektu pustil. „Tam mají včel mnohonásobně víc, a pokud vím, není to žádný problém,“ ubezpečil.

Marek Linger také chválí iniciativu hotelu, protože v Brně a okolí je včel nedostatek. „Prostor na střeše je vhodný zejména proto, že včely mají v centru města dostatek zelených ploch a parků, které mohou opylovávat," uvedl. Počítá hlavně s tím, že se hotelová včelstva budou soustředit na místa kolem Špilberku nebo Kraví hory, protože průměrný dolet je odhadován na tři až pět kilometrů.

Ředitel Michal Řičánek vidí velký přínos nového projektu v tom, že hotel bude moci pracovat s čerstvými surovinami. „Naším cílem je mít kontrolu kvality spotřebovávaného medu maximálně pod dohledem a toho docílíme jedině tak, že si ho budeme vyrábět sami,“ uvedl. Hoteloví kuchaři spotřebují za rok zhruba tři sta kilogramů medu a jeden úl přitom vyprodukuje až osmdesát kilogramů této husté a sladké kapaliny. Vlastní zdroje vítá i šéfkuchař podniku Miroslav Husák. „Jsem rád za každou surovinu, která má příběh a můžeme se jí pochlubit. Med navíc může nahradit třtinový cukr nebo ho lze přidávat do marinád,“ zhodnotil nápad.  

I když se v Brně jedná o jedinečný nápad celorepublikové prvenství hotelu uniklo. „ Celý nápad jsme velmi dlouho zvažovali. Proto jsem byla zklamaná, že Intercontinental v Praze nás předběhl, ale nevadí, i tak jsem nadšená, že se nám to vůbec podařilo,“ zhodnotila Zadražilová.

Do včelínů, které se v těchto dnech připravují na střeše hotelu, bude včelstvo čítající přibližně dvě stě tisíc jedinců umístěno na jaře příštího roku, v květnu se potom očekává první medobraní. Podle Řičánka by nejdříve produkce včel, které budou zatím obývat tři úly, mohla pokrýt osmdesát procent potřeby podniku. Po roce však plánuje rozšíření včelínů na šest.

Klíčová slova: včely, hotel International, med

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.

Přehled komentářů

Sandokan | 14. 11. 2014, 10:21
A hned vedle by jste mohli dát rybníček pro kačeny, chlíveček pro prasátko a nějaká kravička aby bylo čerstvé mléko by se taky hodila. Svatá prostoto, ševče drž se svého kopyta... Babička vždycky říkávala devět řemesel desátá bída.