13.11.2014 17:49


Pivo vařím srdcem, říká sládek Petr Hauskrecht

Autor: Ivana Chalupová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Kombinace zkušeností, kvalitních surovin a poctivosti. To je pivo sládka Petra Hauskrechta, který se v minulosti podepsal pod úspěšná piva společností Starobrno nebo Krušovice. Od včerejška si příznivci zlatavého moku mohou vychutnat další originální druh piva podle jeho receptury. Tentokrát ale už láhve a sudy hrdě nosí jeho jméno. 

Brno – Prostory bývalých brněnských jatek v ulici Porážka už nezejí prázdnotou. Netradiční místo zde našla Brněnská pivovarnická společnost pro svůj parní pivovar Petr Hauskrecht. Zavděčit svými pivy se chce všem, kteří ocení hlavně kvalitu.

Petr Hauskrecht, vrchní sládek a jeden ze spolumajitelů, se chce přiřadit k řadě menších pivovarů, které vznikají na území Česka. Znamená to, že za rok uvaří méně než deset tisíc hektolitrů piva. Platí zde, že kvalita je důležitější než kvantita. Momentálně je v nabídce jedenácti a dvanáctistupňové pivo a speciál s názvem Black Flek. Právě speciály by Hauskrecht chtěl pravidelně obměňovat.

Jak sám tvrdí, vařit pivo ve vlastním pivovaru je pro něj splněným snem. „Po tolika letech a pivovarech, kterými jsem prošel, jsem rád, že jsem konečně zakotvil v Brně. Navíc budu mít více času na rodinu. Svoje pivo jsem vždy vařil srdcem a chtěl jsem jím rozdávat radost,“ řekl Petr Hauskrecht. Známý je především díky svým úspěchům ve Starobrnu, kde stojí za světlým nepasterizovaným ležákem Medium. Svou působnost v pivovaru Krušovice by měl Hauskrecht ukončit ke konci tohoto roku.

Petr Hauskrecht ve výrobní hale. Foto: Ivana Chalupová

I nadále chce pokračovat ve způsobu výroby piva, který v některých fázích zahrnuje netradiční postupy. „Naše pivo dozrává přímo v nerezových tancích. Dochmelování provádím za studena, což není úplně tradiční postup. Pivo je stále živé, nepasterizované a nefiltrované. To mu dává jeho zakulacenou chuť,“ popsal Hauskrecht. Pivo pak stáčí do třiceti nebo padesáti litrových sudů nebo do jeden a půl litrových lahví. „Co se ceny týče, litr piva u nás vyjde o dvě koruny dráž než u konkurenčního Starobrna. Zdražovat prozatím neplánujeme, jelikož vstupujeme na trh,“ dodal další ze spolumajitelů pivovaru Pavel Havlík.

Areál bývalých jatek z konce devatenáctého století splňuje všechny požadavky majitelů na výrobu piva. Místa je zde dost na sladovnu, varnu i nerezové tanky. V hlavní místnosti dokonce Hauskrecht ponechal původní podlahu. Majitelé oceňují i celkovou atmosféru místa. Přívlastek parní v názvu pivovaru vysvěluje přítomnost nedalekého parního kolektoru, na který je pivovar napojen. Příliv menších pivovarů vítají i pravidelní konzumenti zlatavého moku. „Vždy je příjmené zkusit něco nového a vytvořit z pití piva zážitek. Menší výběr, ale vyšší kvalitu uvítám rád,“ prozradil pravidelný zákazník výčepu Na Stojáka Karel Rychlý. 

Klíčová slova: otevření, pivovar, Petr Hauskrecht, pivo

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.