16.04.2014 13:08


Prodejcům bez koncese hrozí až milionová pokuta

Autor: Jurák Jan | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Po vypuknutí metanolové aféry se začalo velmi intenzivně uvažovat o zpřísnění pravidel pro prodej lihovin. Jedno z opatření, které má pomoci k větší kontrole na trhu s alkoholem, je i koncese na prodej alkoholu.

Audio

    Barbora Zavřelová o koncesích na prodej alkoholu
         
    Autor: Jan Jurák

Ilustrační fotoBrno - Vloni v říjnu vstoupila v platnost novela živnostenského zákona, podle níž budou smět prodávat alkohol pouze podnikatelé s udělenou koncesí. Ti měli šest měsíců na to, aby si o ni zažádali na příslušném živnostenském úřadě. Přestože už zítra možnost o zažádání vyprší, někteří živnostníci si žádost o udělení licence stále nepodali. „K devátému dubnu bylo celorepublikově celkem 66 561 platných koncesí na prodej lihovin a dalších 4 450 podaných žádostí  bylo rozpracovaných,“ uvedl Miroslav Kynčl z tiskového oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu. Pokud podnikatel žádost o udělení licence nepodá ve stanoveném termínu, ztrácí oprávnění k prodeji a podle zákona tak riskuje udělení pokuty ve výši až jednoho milionu korun. „Při prodeji alkoholu ve větším rozsahu se může jednat dokonce o trestný čin neoprávněného podnikání. Podání žádosti přitom není spojené s žádným správním poplatkem,“ prozradil Kynčl.

Celorepublikové statistiky potvrzují i brněnští podnikatelé. „Myslím, že náš šéf o licenci ještě nezažádal. Já osobně považuji tuhle povinnost za zbytečnou byrokracii, která k žádnému zlepšení v kontrole alkoholu nepovede. Problémy s pančovaným alkoholem tu vždy byly a budou, teď se to jenom nějak nasčítalo a medializovalo,“ uvedla servírka Alena A., která si dále nepřála být jmenována, aby nějakým způsobem nepoškozovala svůj podnik. Koncesi na prodej lihovin přitom podle novely zákona potřebuje každý obchodník, který prodává lihoviny a dále všichni majitelé restaurací, hospod, barů a jiných podobných zařízení. „K poslednímu březnovému dni jsme v Brně evidovali 7 188 držitelů živnostenského oprávnění s předmětem podnikání hostinská činnost a k dnešnímu dni přibližně 1 900 s předmětem podnikání prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin,“ uvedl Pavel Kožušník z živnostenského úřadu města Brna.

O této povinnosti není mezi brněnskými hostinskými široké povědomí. „Tak abych byla upřímná, tak úplně nevím, že něco takového je. Tohle má na starosti vedoucí, takže jestli něco takového musí být, tak o to už určitě zažádal,“ řekla například kavárnice Barbora Zavřelová. Nutnost mít přidělenou koncesi mají nově také všechny spolky a občanská sdružení pořádající veřejné akce, jakými jsou například plesy. „Cílem tohoto opatření bylo získat přehled o prodejcích lihovin a umožnit tak snazší kontrolu prodeje nezdaněného a nekvalitního alkoholu, což dřívější úprava neumožňovala. Jde rovněž o ochranu spotřebitele, protože nyní si může z veřejně přístupného živnostenského rejstříku každý zjistit, zda kupuje lihoviny od prodejce, který koncesi má,“ uvedl Kynčl. 

Klíčová slova: alkohol, koncese, Brno,

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.