03.04.2013 14:10


Seriál: Kávové mistrovství v Brně

Autor: Michal Majnuš | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Publicistika

Stisk rozjíždí nový seriál, který se bude věnovat nejzajímavějším kavárnám ve městě. Přečtete si o známých i méně proslavených podnicích, které podle našich redaktorů stojí za návštěvu. Vždyť studenti a káva jedno jest. První kavárna, kterou vám představíme, se jmenuje Coffee Fusion. Jejím vlastníkem je mistr republiky v přípravě kávy Michal Kocman.

Brno - I když leží kavárna Coffee Fusion v centru nejcentrovatějším, až donedávna jsem o ní nevěděl. Díky kamarádovi z nedalekého JAMU jsem však objevil místo, kde je káva nejen v hlavní roli, ale hlavně na sebe strhává veškerou pozornost. Místo kávě zaslíbené, které splňuje všechny předpoklady pro prvenství na brněnském kávovém trhu.

Coffee Fusion najdete na Jánské ulici kousek od Náměstí Svobody. Pravda, trochu zapadá do okolní architektury, tudíž se při hledání vybavte bystrým okem. Jednoduchý design zvnějšku, elegantní a decentní prostředí uvnitř však považuji za velké výhody podniku. Kavárna má svůj charakter, který je okořeněn stylovou koženou sedačkou a tematickými obrazy na stěnách. Dřevěné stolky perfektně zapadají do celého architektonického konceptu. Interiér se nesnaží upoutat pozornost okázalými barvami či přehnaně moderním vybavením. O to větší prostor dostává barmanské umění a káva samotná.

Kavárnu vlastní mistr České republiky v přípravě kávy Michal Kocman. Ten neplní roli pouhého manažera, nýbrž sám tvoří lahodné nápoje. Druhým za barem je neméně zdatný barista Michal Perlík. Kavárna nabízí výběrovou kávu nejkvalitnějších odrůd z nejlepších pražíren z celého světa. Jak sám Michal Perlík tvrdí, nechtějí dostávat černé uhlí. Což je myslím pro některé, především supermarketové, kávy příznačný název. Pánové navíc dávají průchod své fantazii, a zákazník si tak může nechat čerstvě umlít jednu odrůdu kávy nebo si může pochutnat na směsi, kterou pro něj mistři připravili.

Když jsme s přítelkyní vešli do kavárny, uvítalo nás sborové „dobrý den“ a úsměv k tomu. Oba zmínění pánové kromě přípravy kávy zvládají ještě obsluhovat, a to nanejvýš profesionálně a příjemně. Sotva jsme si sundali kabáty, už na stole přistálo menu. Michal Perlík nám ke kávě bryskně vyjmenoval a popsal dezerty, aniž by nás poslal k vitríně, jak je špatným zvykem v podobných podnicích. Na jakýkoliv dotaz ohledně kávy rád odpověděl. Bylo vidět, že nabídce dokonale rozumí.

Sám sebe považuji za milovníka kávy. Mám za sebou zkušenosti z mnoha, nejen brněnských, kaváren a hlavně jsem jako barman poměrně dlouho pracoval. Dovolím si otevřeně přiznat, že jsem nikdy podobnou kávu nepil. Chuť byla nepopsatelná. Čistá, otevřená, s jemnou kyselinkou a ořechovo-čokoládovými tóny ke konci. Pro mě to byl dokonalý šálek kávy. Má drahá polovička si navíc pochvalovala obrázek, který jí barman vykouzlil na povrchu jejího caffe latte.

Mimo klasické espresso kávy nabízí Coffee Fusion i alternativní přípravy jako french press či vacuum pot. Na své si tedy přijde každý milovník skutečně kvalitní a maximálně čerstvé kávy. Určitě by se našlo pár nedostatků, například na interiéru, jenže o to v této kavárně přece nejde. Zde si člověk vychutnává to nejlepší, co mu může svět kávy nabídnout. Proto dávám devadesát pět ze sta. Aspirant na titul nejlepší kavárny ve městě je na světě.

Klíčová slova: kavárna, káva, Michal Kocman, Michal Perlík

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.