23.03.2015 14:03


Sladce bez cukru? Zbavte se domácích zásob a pořiďte si rýžový sirup, radí cukrářka

Autor: Barbora Halbová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Po jablečných muffinech s datlemi se jen zaprášilo. Děti si tváře cpou snídaňovými sušenkami s pravou vanilkou, zatímco rodiče se natahují po perníčcích slazených rýžovým sirupem. Že by film Cukr blog vyvolal v návštěvnících pátečního Mamatata kina nezvladatelnou touhu po cukru? Ten by v těchto dobrotách nenašli. Sladce to jde i bez něj. Devětadvacetiletá cukrářka na mateřské dovolené Veronika Janovcová se ráda o své zkušenosti podělí.

Brno – Dokument Cukr blog sama ještě neviděla. V době páteční projekce rovná na tácy své sladké kreace. Společně s praktickými radami je nabízí rodičům, když je jejich ratolesti vlečou ze sálu kina Art na toaletu. Devětadvacetiletá Veronika Janovcová z jihomoravského Čebína na učilišti vystudovala obor cukrářství, na střední škole se zabývala technologií potravin a pečení se věnuje již více než sedmnáct let. Posledních deset let peče bez cukru.

Veronika Janovcová pro návštěvníky Mamatata kina přichystala ukázku sugarfree sladkostí. Foto: Barbora Halbová.Jak pečete?

Bez cukru, bez mléka, bez vajec. Peču veganské a vegetariánské dezerty. Často i ty bezlepkové, takže s rýžovou moukou. V současné době jsem na mateřské dovolené, ale přivydělávám si tím, že peču pro firmu Zdravý život, která má v Brně obchod se zdravými potravinami na Lidické a restauraci na Jaselské ulici. Do budoucna bych si však chtěla najít zázemí, které by mi umožnilo péct ve větším měřítku.

Jak se peče bez cukru ve srovnání s klasickým pečením?

Vy vezmete vajíčka, mouku, cukr. Úplně stejné je to pro mě. Jenom namísto vajíček vezmu rozemletý len, spařím ho vroucí vodou, a on udělá krásné vajíčko. Mouku si doma namelu celozrnnou z obilí od místního zemědělce. A namísto cukru vezmu rýžový sirup. Chvíli trvá zvyknout si na nové suroviny. Já tak peču už skoro deset let. Pamatuji si však ten pocit rozpolcení, když jsem zjistila, že všechno, co jsem na téma pečení vyslechla ve škole nebo od rodičů, bylo zbytečné, nebo to dokonce nebyla pravda.

Proč jste začala péct bez cukru?

Jsem z úplně normální konvenční rodiny, takže k odmítání cukru jsem vedena nebyla. Asi před deseti lety jsem měla zdravotní problémy. Začala jsem se ptát sama sebe, proč bych měla být astmatik do konce života. A hledat odpovědi. Na Institutu celostní medicíny, který se snaží propojit poznatky západní medicíny s medicínou přírodní, mi doporučili makrobiotiku. Přes tu jsem se dostala k problematice potravy.

Co je to makrobiotika a jak si rozumí s cukrem?

Makrobiotika se snaží najít rovnováhu, a to i na  talíři. Radí, jak vyvážit stravu, aby tělu co nejvíce svědčila. Každé tělo je ale jiné, takže univerzální návod neexistuje. S tradiční makrobiotikou, která určuje procenta zastoupení jednotlivých složek potravy, tedy úplně nesouhlasím. Cukr se v makrobiotice nepoužívá vůbec. Někteří zastánci jej označují za jeden z takzvaných bílých jedů společně s mlékem a bílou moukou.

Jak cukr vnímáte vy?

Určitě ho nevnímám jako zlo. Lidem v Africe, kteří umírají hladem, snad může zachránit i život. My tu naopak máme problém s přebytkem. Cukr je prakticky ve všem a konzumujeme ho nehorázné množství. V tom podle mě tkví jeho zlo. Naštěstí to vypadá, že teď lidé víc přemýšlí. Maminka si třeba řekne, že dítě je po sladkostech nějaké aktivní. Proč by mu ale měla dávat léky na uklidnění, když stačí přestat mu dávat cukr? Lidé si začínají klást otázky a hledat příčiny.

Sama máte syna. Jak malému dítěti vysvětlíte, že mu cukr neprospívá?

Jedna kamarádka o tom svému dítěti vymýšlí pohádky. My cukr doma vůbec nemáme. Místo sladkostí synovi nabídnu ovoce, napeču mu sušenky bez cukru a tváří se celkem spokojeně. Větší děti to už dovedou pochopit. Setkala jsem se s dětmi, které dostávaly na vybranou mezi cukrem a alternativou, a po čase začaly cukr samy odmítat, protože pozorovaly, že jim po cukru není dobře.

Veronika Janovcová rodičům i dětem ukázala, že sladce je možné péct i bez cukru. Foto: Barbora Halbová.

Čím se dá cukr v dezertech nahradit?

Existuje spousta obilných sladů a sirupů. Použít se dá i rozvařené ovoce. Čerstvé nebo sušené, ideálně ovšem kvalitní a nesířené. Osobně často používám datle a bio meruňky. V neposlední řadě také rýžový sirup, který je stejně sladký jako klasický cukr. Mnohem méně však zatěžuje slinivku a uvolňuje se do těla pozvolna. A protože se nejedná o umělé průmyslové sladidlo, nezatěžuje ani játra.

A co med, je vhodnou náhražkou cukru?

Med je lék, a ne sladidlo. Nepovažuji za vhodné konzumovat ho denně. Je lepší si jej dopřát tehdy, když ho skutečně potřebujete. Například když jste nemocní nebo když je vám nevolno.

V čem může člověk, který se snaží cukru vyhnout, chybovat?

Je vhodné vyhnout se všem chemickým náhražkám cukru. Řada vědeckých studií prokazuje, že konzumace umělých sladidel, jako jsou sacharin nebo aspartam, může změnit skladbu střevních bakterií a ve výsledku být paradoxně jednou z příčin obezity a cukrovky.
Při koupi sušeného ovoce je třeba dbát na to, aby bylo nesířené. Sušené ovoce se často síří pro prodloužení trvanlivosti a někdy také kvůli vzhledu. Síra je pro náš organismus jedovatá a způsobuje široké spektrum problémů, od bolesti hlavy, přes alergie až po astma.

Jak se zdravě dopracovat ke stravě bez cukru?

Klíčem je začít malými kroky. I malý krok je lepší než žádný. Když si odpustíte cukr, který si běžně dáváte do kávy, je to lepší než nic. Omezit spotřebu cukru v sebemenším množství je lepší, než kdybyste měli zůstat na stávající úrovni. Spotřebujte cukr, který máte doma. Pak zajděte do zdravé výživy a kupte místo něj rýžový sirup.

Proč jste se rozhodla péct i pro druhé?

Ve srovnání s klasickým je veganské pečení náročnější nejen finančně, ale i časově. Spousta lidí čas připravit dětem zdravé sladkosti jednoduše nemá. Tím, že jim poskytnu hotový výrobek a ušetřím starosti, snad tak trochu přispívám ke změně. Čím víc lidé o problematice cukru ví, tím lépe. Také se snažím informace šířit, jen nemám takové možnosti, abych o tom mohla natočit dokument. Šířím je takhle. Někdo natočí film, já peču pro druhé. A moc ráda poradím.

Podělila byste se o recept na cukru prostý dezert, kterým může mlsnou zahnat i začátečník?

U nás doma máme slabost pro nepečený jáhlový dort. Jáhly (200 g) vícekrát propereme ve vodě, přidáme stejné množství sušeného ovoce (nejraději mám bio meruňky a datle) a jeden kus rostlinné želatiny agar agar. Vše vaříme v 600 ml vody. Po chvíli stáhneme oheň a necháme pomalinku probublávat, dokud se voda nevyvaří (jako při vaření rýže). Směs rozmixujeme a nalijeme na dno dortové formy potřené olejem.
Do litru džusu nebo ovocné šťávy přidáme jeden kus agar agar a provaříme. Osobně preferuji mražené ovocné koncentráty, protože jsou bez cukru a skvěle chutnají. Nejčastěji používám hruškový nebo z červeného hroznového vína. Směs necháme chvíli zchladnout, pak ji nalijeme na dort. Jakmile agar ztuhne, můžeme dort krájet.

Klíčová slova: cukr, festival Jeden svět, Zdravý život, Veronika Janovcová, Cukr blog, Mamatata kino

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.