12.04.2013 17:01


Test: Pět studentských obědů podruhé a ještě levněji

Autor: Martina Hanušová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

V minulém díle kuchařského seriálu se čtenáři mohli přesvědčit, že uvařit chutné a výživné jídlo ve skromných podmínkách kolejní kuchyňky zvládne téměř každý. Hlad ale nikdy nespí, a proto jsme vyrazili do obchodu podruhé. Nechte se inspirovat novou sérií specialit studentské kuchyně.

Těstoviny se sýrovou omáčkou na jídelním lístku vysokoškolské menzy asi překvapí jen málokoho. Oblíbený studentský speciál si ale můžeme připravit i doma. Lahodné těstoviny a další čtyři chutná jídla jsem se rozhodla uvařit i tento týden. Vyrazila jsem do obchodu, abych koupila potřebné suroviny, a neutratila přitom o moc více než sto korun. Cena jednotlivých jídel by se přitom měla pohybovat pod hranicí dvaceti korun.

 

Co jsem nakoupila?

Bazalka

1,20 Kč

Dva vanilkové cukry

2,40 Kč

Tavený sýr

8,90 Kč

Mléko

12,90 Kč

Vejce

5 Kč

Puding

2,20 Kč

Větší cibule

0,70 Kč

Těstoviny

8,90 Kč

Párky

9,90 Kč

Brambory

5,80 Kč

Droždí

2 Kč

Jogurt

5,50 Kč

Šunka

15 Kč

Plátkový Sýr

8,20 Kč

Rajče

4,80 Kč

Mražené listové těsto

9,90 Kč

Celkem:

103,30 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konečná cena nákupu činila sto tři korun. Je nutné dodat, že jsem při vaření využila také mouku, která zbyla z minulého dílu. Práci jsem tentokrát rozložila do několika dní. Nestrannými porotci se opět staly mé věrné spolubydlící, které bystře a pozorně hodnotily chuť i vzhled jednotlivých pokrmů.

 

1.      Párky v županu se šťouchanými brambory

Ingredience:

Dvě nožky párků, půlka vejce, půl hrnku mléka, půlka cibule, tři brambory

Ve vodě ohřejeme párky. Mezitím uvaříme brambory a pomocí vidličky je rozšťoucháme s trochou mléka. Vejce rozmícháme se zbytkem mléka a na pánvi usmažíme tenkou omeletu. Omeletu vyjmeme a rozdělíme na čtyři stejné části. Na pánvi usmažíme do zlatova cibuli a smícháme se šťouchanými brambory. Párky rozpůlíme a každý kousek zabalíme do čtvrtky omelety.

Cena za porci: 20Kč
Čas přípravy: 30 minut
Hodnocení nezávislé poroty:  Šťouchané brambory dopadly na jedničku. Párky v županu jsou dobrý nápad. Omeleta se ale mírně připekla, a proto hodnotíme známkou B.
Známka: B

 

2.      Sladké pirohy s pudingem  

Ingredience:

Polovina listového těsta, dva hrnky mléka, puding, vanilkový cukr, vajíčko na potření

Puding připravíme podle návodu, přidáme vanilkový cukr. Těsto rozválíme a rozdělíme na osm stejných dílků ve tvaru obdélníku. Každý díl naplníme lžičkou pudingu. Těsto pečlivě spojíme na vrchní straně a na bocích, aby puding nevytekl. Horní část každého pirohu potřeme rozmíchaným vajíčkem. Pečeme asi patnáct až dvacet minut.

Cena za porci:  15 Kč
Čas přípravy: 40 minut
Hodnocení nezávislé poroty:  Tento recept hodnotíme jako nejslabší z této série. Puding byl chuťově celkem nevýrazný a těsto nebylo křupavé. Příště je třeba rozhodně přidat více cukru. 

 Známka: D

 

3.      Těstoviny se sýrovou omáčkou a šunkou

Ingredience:

Těstoviny, tavený sýr, půl hrnku mléka, bazalka, půlka cibule, šunka

Cibuli a šunku nakrájíme na kousíčky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Mezitím na pánvi usmažíme cibuli do zlatova. Necháme pánev trochu vychladnout a zalijeme směs cibule a šunky mlékem. Přidáme tavený sýr. Na mírném plameni necháme sýr pomaličku rozpustit. Stále mícháme, aby se směs nepřipálila. Nakonec těstoviny smícháme s omáčkou a posypeme bazalkou. Osolíme podle chuti. Kdyby byla omáčka příliš řídká, přidáme špetku mouky.

Cena za porci:  20 Kč
Čas přípravy: 10 minut
Hodnocení nezávislé poroty: Je to rychlé, levné a hlavně výborné jídlo. Za dvacet korun ho máte opravdovou hromadu. Navíc je možné recept všelijak vylepšit. Místo taveného sýra lze použít například i nivu, přidat můžete také kukuřici nebo papriku. Vřele doporučujeme.

 Známka: A

 

 4.      Domácí pizza z listového těsta

Ingredience:

Polovina listového těsta, rajče, bazalka, šunka a plátkový sýr podle chuti

Rajče nakrájíme na maličké kousky a vložíme na pánev. Zalijeme horkou vodou tak, aby byla rajčata pod hladinou. Vaříme, dokud nevznikne kašovitá směs. Přidáme bazalku. Těsto rozdělíme na čtyři díly. Každou část rozválíme dokulata. Na podklad naneseme rajčatovou směs, poklademe šunkou a sýrem a posypeme bazalkou. Pečeme asi patnáct minut ve vyhřáté troubě.

Cena za porci:  26 Kč
Čas přípravy: 30 minut
Hodnocení nezávislé poroty:  Pizza nemůže zklamat. Rajčatová směs byla výborná, klidně ji ale můžete nahradit i kečupem. Na pizzu si každý může dát, co mu chutná. Cena sice přesáhla hranici dvaceti korun, ale z takové porce by se klidně najedli dva lidé. 

Známka: A

 

5.      Vanilkové lívanečky s jogurtovou polevou

Ingredience:

Hrnek mouky, půlka vejce, čtvrt balíčku droždí, lžička cukru, asi půl druhého hrnku mléka, vanilkový cukr

V polovině hrnku mléka rozmícháme droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme chvilku odpočinout. V druhém hrnku mléka rozmícháme vajíčko a přidáme polovinu mouky. Obě směsi smícháme. Přidáme zbytek mouky. Těsto by mělo být husté, ale dobře tekuté. Necháme asi dvacet minut kynout na teplém místě. Poté smažíme malé kulaté lívanečky. Nakonec polijeme jogurtem a posypeme vanilkovým cukrem.

Cena za porci:  13 Kč 
Čas přípravy: 30 minut 
Hodnocení nezávislé poroty:  Lívance byly moc dobré, doporučujeme přidat hodně ovoce, výborné budou i s kakaem a skořicí. Jogurt je levnou variantou a skvěle se k lívancům hodí. 

 Známka: A

 

Vaření doma se opět ukázalo jako mnohem výhodnější než stravování v menze. Pokud vás recepty oslovily, nebojte se některý z nich vyzkoušet.

Podívejte se také na první díl seriálu, který najdete zde.


Klíčová slova: studentské recepty, vaření, peníze

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.