22.04.2017 12:22


V Novém Lískovci do dvou let vyroste úsporná stavba se střešní zahradou

Autor: Eliška Koukalová | Kurz: Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Obyvatelé brněnského Nového Lískovce se dočkají pasivního domu pro společenské účely. Úsporná obecní budova bude předmětem architektonické soutěže, do jejíchž kritérií budou moci zasahovat sami Brňané. Stavba nahradí bývalou výměníkovou stanici. Radní počítají také s úpravou zeleně v jejím okolí, na které se budou podílet také sami lidé vysazováním vlastních rostlin.

Komunitní centrum v Novém Lískovci může vypadat podobně jako pasivní budova v Otevřené zahradě. Foto: Eliška Koukalová

Brno – V místě nepoužívané výměníkové stanice v ulici Oblá přibude za pár let pasivní komunitní centrum. Radní městské části Brno-Nový Lískovec se shodli na vyhlášení soutěže o návrh budovy s nízkými náklady na stavbu i provoz. Vnitřní prostory centra mají vyhovovat nejrůznějším potřebám a společenským akcím. Stavba domu bude součástí projektu Smart regions za využití modernějších technologií s nízkými emisemi.

„Novému Lískovci takové společenské centrum dlouhodobě chybí. I z toho důvodu jsme přizvali místní obyvatele a zapojili je do pracovní skupiny, která připravovala zadání k soutěži. Právě díky jejich připomínkám by celé centrum mělo být velice variabilní,“ sdělila ke stavbě starostka Nového Lískovce Jana Drápalová (Zelení). Plánované prostory a program v nich pořádaný bude sloužit všem věkovým kategoriím, od dětí až po seniory. 

Zájemci o účast v soutěži musí koncept promyslet hned z několika hledisek. Do svých návrhů by měli zahrnout využití slunečního záření, vyřešit účelnost provozních energií a vypořádat se s požadavkem na střešní zahradu, kde budou lidé moct sázet vlastní rostliny. „Stavbu takového domu jen uvítám. Zahrada na střeše je skvělý nápad, budova tak lépe splyne s okolím,“ řekla obyvatelka Nového Lískovce Michaela Kořínková. 

Návštěvníci se do nového centra podívají nejdříve za dva roky. Soutěž o nejlepší návrh bude dvoukolová, první tři ocenění dostanou odměnu ve výši padesát tisíc korun. Konečná částka vynaložená na stavbu domu by neměla být vyšší než dvanáct milionů korun. 

Budova bývalé výměníkové stanice byla v minulosti majetkem Tepláren Brno. V současnosti je pod správou brněnského magistrátu. Radní se obávali zástavby či rozprodání přilehlých pozemků, pokud by budovu koupil soukromník. Centrum s podobným konceptem jako plánovaná stavba stojí také v ulici Údolní v areálu Otevřené zahrady. 

Klíčová slova: pasivní komunitní centrum, úspora energií, společenské účely, soutěž, architektura

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.