15.04.2019 19:05


Ve výrobě piva jsou Češi stále na špičce. Zájem je jak o tradiční značky, tak i o minipivovary

Autor: Veronika Nováková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Kultura

To, že si Češi rádi pochutnají na kvalitním pivu, není novinkou. Málokdo však ví, jak tento lahodný mok vzniká a co všechno obnáší práce v pivovaru. Netradiční prohlídky si na tento víkend připravili zaměstnanci pivovarů Starobrno a Hauskrecht pro návštěvníky celosvětové akce Open House Brno. Zájemci měli možnost se dostat na běžně nepřístupnou věž nad tanky s pivem, nebo vidět pnoucí se chmelnici.

Netradiční prohlídku svých prostor si připravili jak zaměstnanci pivovaru Starobrna, tak i Hauskrechtu. Foto: Veronika Nováková

Brno – Mendlovo náměstí je v nedělní ráno téměř pusté. Jen pár hloučků stojí na zastávce a oddaně čeká na tramvaj či autobus, anebo stejně jako já míří do pivovaru Starobrno. Netradiční prohlídka pivovarů a proudy informací o brněnském pivovarnictví jsou jedním z lákadel architektonické akce Open House Brno 2019. V programu je nabídnut pivovar Starobrno i Hauskrecht, tudíž si zájemci mohou vytvořit ucelený pohled jak na masovou výrobu piva, tak provoz v minipivovaru.

V hale si nás přebírají dvě průvodkyně, rozdávají dobrovolníkům reflexní vesty a nechávají kolovat papír o bezpečnosti. „Prohlídka, která vás čeká je běžně nedostupná. Tato příležitost už nemusí nikdy nastat. Ve skutečnosti, ani většina našich zaměstnanců na těchto místech nikdy nebyla,“ informují nás. Exkurze je možná jen po předchozí rezervaci a má omezenou kapacitu, takže se nás tu sešlo jen patnáct.

Postupně se zvedáme a procházíme dveřmi na nádvoří pivovaru, přičemž míjíme dlouhou zeď z přepravek s pivem. „Naším hlavním cílem je vystoupat po úzkých točitých schodech na lávku nad cylindr kónickými tanky. Prosím, abyste nechodili za modré čáry podél cesty,“ upozorňuje průvodkyně Hana Dokládalová.

Pivovar Starobrno se nachází na ulici Hlinky už od roku 1872. Pivo, které se tu vaří však sahá mnohem dál do historie. Vařilo se v nedalekém cisterciáckém klášteře na Starém Brně už od roku 1325. „Klášterní pivo se tehdy rozváželo do krčmy U Modrého lva a jelikož mělo úplně jinou konzistenci, tak jej pily i děti,“ začíná dole pod věží s prohlídkou Dokládalová.

V době druhé světové války a později za komunismu se pivovaru moc nedařilo. V roce 2003 jej odkoupila nizozemská společnost Heineken a díky přílivu peněz se areál a technologie zmodernizovaly „Po této rekonstrukci dokáže pivovar vyprodukovat více než milion hektolitrů piva ročně. Z toho více než polovina výroby jde do PET lahví, kterých jsme schopni naplnit až šestnáct tisíc za hodinu,“ popisuje výrobu mladší průvodkyně.

Stoupáme po točitých schodech nahoru nad tanky s pivem a otevírá se nám výhled na celé Brno. „Tanky, které se nachází pod námi jsou dvaadvacet metrů vysoké a mají objem čtyři a půl tisíce hektolitrů. Dohromady zde máme třiadvacet kusů. Pivo se v tancích vyrábí asi osmadvacet dnů,“ popisuje výhled Dokládalová. Rozdíl mezi těmito cylindr kónickými tanky a těmi klasickými je ten, že umožňují rychlejší výrobu za udržení stejné kvality. Jsou však podstatně dražší.

Tanky jsou dvaadvacet metrů vysoké a objem mají čtyři a půl litru. Foto:Veronika Nováková

Průvodkyně pokračuje ve výkladu a pravou rukou naznačuje směr, kde kousek od Mendlova náměstí v místech budovy spořitelny stál již zmíněný Hostinec U Modrého lva. „Dříve se pivovar poznal podle oblé střechy nad spilkou, varnou a podle výparníku nad sladovnou. Dnes už tu ale nesladujeme,“ popisuje jednotlivé části areálu Dokládalová.

V pivovaru se kromě klasických druhů dělají i speciály. Jedním z piv, které je nyní k příležitosti Velikonoc, je Zelené pivo. Dříve se dělalo také modré pivo na podporu hokejového klubu Kometa nebo pivo červené. Podle Dokládalové jsou však nejvíce pyšní na světlou čtrnáctku Barona Trenka, která však nebyla v České republice k dispozici a šla ihned kvůli vysoké ceně rovnou do Švýcarska. „Hlavním důvodem, proč pivo všude kam přijdu doporučuji, je, že obsahuje spoustu ozdravných látek. Také je znát, že máme v České republice dobrá piva, o která je zájem,“ zakončuje svou obohacující prohlídku Dokládalová.

Na druhé straně města mezitím otevírá své brány parní pivovar Hauskrecht, který založil v roce 2014 sládek Petr Hauskrecht. Když vstupuji do prostor pivovaru, už od dveří se line ona vůně kvašeného piva. Pivovar je skromný, přesto získal mezi milovníky piva své jméno. „Naše výroba se pořád vyvíjí. Jelikož nemáme dlouhou historii a stále přistavujeme nové tanky, tak ještě nevíme, kolik piva ročně vyprodukujeme. Bude to ale okolo sedmi tisíc hektolitrů za rok,“ vysvětluje zaměstnankyně pivovaru Hauskrecht Kristýna Krakešová.

Pivovar má své přízvisko parní, protože pivo se zde vaří na městské páře, která je sbírána pomocí parovodu. Místní chloubou je spodně kvašená dvanáctka, ale vyrábí se zde i jedenáctka a černá třináctka. „Každý měsíc se snažíme dělat nový speciál a v létě vyrábíme i desítku Špilberk,“ říká Krakešová.

Poblíž pivovaru se rozrůstá chmelnice s naučnou cedulí. Z ní se návštěvníci dočítají, co je to chmel, jak se pěstuje a které druhy existují. „Pěstovat chmel jsme začali loni, takže jsme ho zatím nepoužívali. Doufáme, že jej letos konečně využijeme,“ dodává závěrem Krakešová.

V rámci akce Open House Brno už navštívily pivovary desítky lidí. Mezi nimi i student Petr Mičánek. „Pro mě byl pivovar jasnou volbou. Mám pivo neskutečně rád. Myslím si, že každému padne do nosu jiný druh piva a je jedno, jestli je z velkovýroby nebo z minipivovarů,“ říká Mičánek po prohlídce.

Klíčová slova: pivovar, Open House Brno, Starobrno, Hauskrecht, pivo

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Nový komentář