13.03.2011 10:33


Zlevněnky lákají na levné, ale často prošlé potraviny

Autor: Barbora Hanousková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Ekonomika

Zlevněnky, tedy obchody s levnými potravinami, lákají na mléko za pět korun a na jogurty za pouhé dvě koruny. U většiny cenovek je však malým písmem napsáno, že zboží má prošlou minimální trvanlivost.

U většiny cenovek je malým písmem dopsané „zboží má prošlou minimální trvanlivost“. Brno - Podle prodavačky pracující ve zlevněnce v Orlí ulici  přijde do obchodu denně nakoupit až patnáct set lidí. „Chodí sem úplně všichni. Školáci, ale i doktoři a právníci," řekla prodavačka, která si nepřála zveřejnit jméno, aby neměla problémy v zaměstnání.

Částky, které tam nakupující v průměru zanechají, se různí. „To se nedá přesně určit. Někdy je to pár korun za jogurt, někteří utratí ale i tři sta, jiní dokonce sedm set," uvedla prodavačka.

Potraviny, jež zlevněnky nabízejí, jsou výrazně levnější než v jiných obchodech. „Jsou to zásoby, které přebývají na skladě. Velké obchody o ně nemají zájem kvůli krátké době trvanlivosti. Nám krátká doba trvanlivosti nevadí, a tak zboží vykupujeme za nižší ceny," vysvětlila majitelka dvou zlevněnek v centru Brna Simona Svobodová.

Nízka cena je na druhou stranu často spojená s prošlou dobou minimální trvanlivosti. „Do zlevněnek občas chodím. Většinou si kupuju třeba chipsy, takže strach moc nemám. Koupit mléčné výrobky nebo maso bych se ale bála," řekla studentka Marcela Střelcová.

Podle odborného asistenta Matěje Pospiecha z Fakulty hygieny Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně jisté nebezpečí při koupi prošlých potravin hrozí. „Záleží na tom, o jaký druh potraviny se jedná. Pokud jde o Do obchodu přijde denně nakoupit až patnáctset lidípotraviny živočišného původu, jako jsou například masné nebo mléčné výrobky, je riziko pomnožení škodlivých organismů velké. Mohou způsobit různé zažívací problémy nebo celkovou intoxikaci a následnou infekci," vysvětlil.

Pokud si někdo koupí potravinu, která je prošlá, ale nejsou na ní zjevné známky kažení, riziko podle Pospiecha není tak vysoké. „S kažením se většinou projeví i nějaká senzorická změna, například salám začne zelenat, změní se aroma. Potom už by se potravina neměla jíst," upřesnil. V případě, že si člověk žádné změny nevšimne, většina škodlivin se zničí po projití varem.

Výjimkou jsou však paštiky a konzervy, u kterých nejsou senzorické změny tak zřejmé. „Problém není ani tak s živými bakteriemi, ale s jejich toxiny. V prostředí bez přístupu vzduchu dochází k pomnožení některých bakterií, jejichž toxiny vysoká teplota nezničí," upozornil Pospiech. Bezpečnost je však podle něj v České republice vysoká.

Lidé by také měli rozlišovat mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí. „Datum spotřeby znamená, že do tohoto termínu by se potravina měla spotřebovat, potom už ji není možné dále prodávat. Takovým příkladem jsou třeba jogurty," specifikoval Pospiech. Po překročení minimální doby trvanlivosti je možné potravinu stále konzumovat, pokud u ní nedošlo k viditelným změnám a byla vyšetřená. Týká se to třeba konzerv nebo trvanlivých masných výrobků.

Klíčová slova: zlevněnky, prošlé potraviny, levné potraviny

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.

Přehled komentářů

Jaroslav Kučerka | 06. 10. 2011, 20:21
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možnost nákupu zboží s minimální trvanlivostí. Mám zájem otevřít si prodejnu s tímto zbožím, jedná se o severní Moravu. Můžete mi prosím poradit kontakt na koho se mohu obrátit? Děkuji s pozdravem Kučerka